کارگاه آموزشی
استرس و اضطراب و راه های مقابله با آن
با توجه به سنجش و ارزیابیهای متوالی و مفهومپردازی در سطح مراجعهکننده ،که توسط واحد مشاوره و مددکاری انجام شد، به این نتیجه رسیدیم که در اکثر موارد ، اضطراب شایع میباشدوعوامل زمینهای موجود اعم از عوامل اجتماعی، اقتصادی و روحی باعث تشدید حالتهای اضطرابی شده و بر مشکلات فوق اضافه شده است. از اینرو نیاز به مداخلات آموزشی در زمینه اضطراب و استرس، احساس شد تا با ارائه آموزشهای مناسب در این زمینه به بهبود حال مددجویان کمک شود. بههمین منظورکلاسهای آموزشی با موضوع فوقالذکر در دو روز متوالی، نوزدهم و بیستم تیرماه به ترتیب، ویژه مددجویان شیفت زوج و فرد با موضوع “راهکارهای مقابله با اضطراب و شناسایی خطاهای شناختی که منجر به اضطراب شده است”، برگزار شد و همچنین درانتها،پرسشوپاسخ و نظرسنجی درباره برگزاری کلاسها و گرفتن بازخورد از آنان صورت گرفت.
خلاصه مطالب
در حوزه روانشناسی سلامت اضطراب به حالتی از چالش یا تهدید( عوامل بیرونی و واقعی یا افکار غیرواقعی) اطلاق میشود که روند طبیعی و تعادل زندگی فرد را مختل میکند. اضطراب میتواند به صورت ترس ونگرانی بیشازحد غیرمنطقی و غیرقابل کنترل باشد و در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. اکثر افراد میتوانند با استفاده از راهکارهایی این احساس را مدیریت کنند که میتواند شامل شناسایی خطاهای شناختی به شرح زیر باشد :
-1 تفکر همه یا هیچ: تفکری افراطی است که می تواند منجر به احساسات و رفتارهای افراطی شود.
-2 پیشگویی و ذهنخوانی: یعنی از رفتار طرف مقابل برداشت متفاوت داشته باشیم که باعث آزار ما میشود در حالی که ممکن است درست نباشد.
-3 فاجعه سازی: ”کوههایی” که ساختید را به “کاه” باز گردانید یعنی واقعه منفی نسبتا کوچکی را در نظر بگیرید و آن را تبدیل به فاجعهای بزرگ نمائید.
-4 تعمیم بیش از اندازه: اشتباهی است که به وسیله آن از یک یا دو واقعه نتیجه کلی بگیرید.
در انتها نتیجه میگیریم:
که خطاهای شناختی باعث بروز اضطراب و استرس میشوند و شناسایی این خطاها که ناشی از افکار غیرواقعی هستند میتواند ما را در مدیریت اضطراب یاری نماید.